1 min. leestijd

De wereld is dynamisch en dus aan verandering onderhevig: zonder wrijving geen glans!

De wereld is dynamisch en dus aan verandering onderhevig: zonder wrijving geen glans!

Waarom veranderen essentieel is

De wereld om ons heen verandert continu. Deze dynamiek brengt nieuwe prikkels en kansen, maar ook bedreigingen met zich mee. Als mens sta je voortdurend voor de keuze: investeer ik wel of niet in verandering?

Zonder verandering ontstaat stilstand, en stilstand leidt tot achteruitgang. Dit geldt ook voor onze vitaliteit. Wanneer we vast blijven houden aan dezelfde patronen, verliezen we mogelijkheden om te groeien en ontwikkelen. Zoals de Amerikanen zeggen: Use it or lose it!.

Kunnen mensen eigenlijk wel veranderen?

Hoewel we met bepaalde eigenschappen worden geboren, zoals geslacht, huidskleur en aanleg, wordt ons gedrag sterk beïnvloed door onze omgeving en ervaringen. Zo hebben baby’s die voldoende liefde en aandacht krijgen minder stresshormonen dan baby’s die vaker alleen zijn. Dit effect blijft zelfs meetbaar na meer dan een jaar. Ons gedrag is dus niet alleen aangeboren, maar ook gevormd door onze omgeving.

Het ASE-model: de basis voor gedragsverandering

Een bekend model om verandering te begrijpen is het ASE-model, dat staat voor:

  • Attitude: je houding ten opzichte van iets. Denk aan: ik vind volleyballen leuk, of ik hou niet van roken.
  • Sociale invloed: de invloed van je omgeving. Bijvoorbeeld: als al je vrienden roken, wordt het moeilijker om te stoppen.
  • Eigen effectiviteit: je vertrouwen in eigen kunnen om het gedrag uit te voeren. Dit wordt bepaald door je eigen ervaring, de ervaringen van anderen, je overtuigingen en je fysieke gesteldheid.

Dit model helpt om te begrijpen waar je kunt ingrijpen om je gedrag te veranderen.

Rotsdenkers versus groeidenkers

Onze overtuigingen spelen een grote rol in hoe we met verandering omgaan. Er zijn twee soorten denkers:

  • Rotsdenkers geloven dat je eigenschappen vaststaan. Ze motiveren zichzelf door zich te vergelijken met mensen die het slechter doen.
  • Groeidenkers geloven dat je kunt leren en groeien. Ze laten zich inspireren door mensen die het beter doen en zien uitdagingen als leermomenten.

Groeidenkers nemen meer verantwoordelijkheid, voelen zich minder vaak machteloos en behalen daardoor betere resultaten. Het goede nieuws is dat je, ook als volwassene, van rotsdenker naar groeidenker kunt veranderen.

Groei begint bij jou

Of je potentie bepaald wordt door natuur of opvoeding, maakt minder uit dan je misschien denkt. Het draait om jouw mindset en de overtuiging dat je kunt veranderen. Groei vraagt om openheid, oefening en zelfreflectie. Door onbegrensd te denken, geef je jezelf de ruimte om te ontwikkelen en je vitaliteit te versterken.

Ben jij klaar om jouw groeimindset te ontwikkelen en duurzaam te investeren in jouw vitaliteit?

Ontdek hoe je jouw leefstijl stap voor stap kunt veranderen met de online coaching van Njoya. Start vandaag nog op njoya.nl/online

Reactie plaatsen