Heeft de menstruatie effect op jouw krachttraining?

Heeft de menstruatie effect op jouw krachttraining?

Mannen en vrouwen zijn anders, dat zal iedereen beamen. Met krachttraining trainen we meestal hetzelfde en dat is prima, maar mannen en vrouwen verschillen op één punt enorm: de menstruatiecyclus.

Wat is er dan anders tijdens de menstruatiecyclus?

Laten we daarvoor bij de hormonen beginnen. Oestrogeen is het hormoon dat je spierafbraak remt, het herstel bevordert en het metabolisme verhoogt. Oestrogeen heeft dus een positief effect op spieropbouw, net als haar broertje testosteron. Progesteron is het hormoon dat de tegenhanger is van testosteron en dus de afbraak bevordert.

Tijdens de folliculaire fase, de periode vanaf de start van de menstruatie tot aan de eisprong (ovulatie), piekt het hormoon oestrogeen. Tijdens de luteale fase, van ovulatie tot aan start menstruatie, is de concentratie progesteron op zijn hoogst. Tijdens de folliculaire fase zijn vrouwen daardoor op zijn sterkst en is het aan te raden om in die periode het meeste te eisen van jouw trainingen door de frequentie of het volume te verhogen. Terwijl je als vrouw in de luteale fase beter iets rustiger aan kunt doen.

Meestal geeft het lichaam dat zelf ook al aan. Je voelt je wat slapper, zwakker en/of opgeblazen. Luister naar je lichaam en pas je trainingen aan op jouw cyclus.

Weet je niet zo goed hoe jouw cyclus loopt?

dan zijn er verschillende methoden om dat te weten te komen. Denk bijvoorbeeld aan de menstruatie tracken in een app of om je temperatuur bij te houden. Daarnaast is het gewoon verstandig om vooraf aan je training te bedenken hoe je je voelt.

Opdracht

Als je volgend keer gaat trainen dan check je voor je training hoe sterk je je voelt en geeft het een cijfer:

  • 0-4 zwak
  • 5-7 normaal
  • 8-10 sterk. 

    Pas je training hier op aan. Vraag hiervoor eventueel hulp aan een coach.

Veel inzicht plezier!

Reactie plaatsen