2 min. leestijd

Tijd voor jezelf 

Tijd voor jezelf 

We hebben het allemaal druk. De vraag is, hebben we het echt druk, of maken we ons druk? 

Sinds de introductie van de computer, afwasmachine, wasmachine, droger, stofzuiger, diverse keukenhulpen en elektrische gereedschappen, zou je denken dat we een heleboel tijd besparen. Dat we dagelijks een flink aantal uren achterover zouden kunnen leunen. Echter, zo voelt het meestal niet. 

Hoe komt dit? Deels omdat we steeds meer willen en van onszelf ook vaak moeten. We willen een goede moeder of vader zijn, een goede partner, familielid, vriend of vriendin, we willen dat het huis ten alle tijden schoon en opgeruimd is, dagelijks koken, leuke hobbys, voldoende sporten, en tegelijkertijd willen we er ook nog leuk uitzien. En wat levert het ons op? Een agenda die tot op de minuut vol gepland is.  

Ontspan

Het zal geen verrassing voor je zijn dat we heel veel van wat we denken nodig te hebben, niet nodig hebben. Elke dag het hele huishouden doen is niet nodig, regelmatig afspreken met vrienden die meer energie kosten dan opleveren is niet nodig, direct reageren op alle mails in een volle mailbox is niet nodig, dagelijks sporten is niet nodig, altijd bereikbaar zijn en constant op de hoogte blijven van alle social media is niet nodig en er altijd perfect uitzien ook niet. Veel van de dingen die we doen, doen we uit gewoonte. We zijn vaak verleerd om ons te vervelen. Terwijl je vervelen, of gewoon een tijdje helemaal niets doen, veel op kan leveren. 

De voordelen van verveling

Als kind vervelen we ons vaak. Als volwassene doen we dat nog zelden. Er is altijd wel een klusje in of om het huis wat al een tijdje op de planning staat. Toch is verveling op zn tijd heerlijk, maar ook nuttig! Het geeft je de kans om te luisteren naar je lichaam en gevoel. Wat direct ook het lastige kan zijn. Als we stilzitten worden we gedwongen te voelen. Dat is een van de redenen dat mensen vaak maar door blijven rennen. En het is ook meteen de reden om dat niet te doen. Hoe dichter je bij je gevoel blijft, des te beter zijn de keuzes die je maakt in je leven. En vroeger of later zul je moeten luisteren naar je gevoel. Hoe sneller je ermee begint, des te makkelijker het is.

Zalig nietsdoen

Bovendien zorgen verveling en niets doen voor fysieke ontspanning. We kunnen rustig en diep ademhalen en onze spierspanning loslaten. We hoeven even helemaal niets, behalve gewoon te zijn. 

Je kunt ervoor kiezen om dagelijks te mediteren, naar (rustige) muziek te luisteren, in bad te gaan, iets creatiefs te doen, mandala’s of simpelweg een kleurplaat kleuren, of gewoon uit het raam te kijken. Als je maar even helemaal niets moet. 

De voordelen van het dagelijks inplannen van dergelijke momenten voor jezelf, is dat het stressniveau daalt. Daarvoor in de plaats komt ontspanning. JIJ bent de belangrijkste persoon in je leven en je kunt pas iets voor anderen betekenen als je in de eerste plaats goed voor jezelf zorgt. Ontspannen en tijd maken voor jezelf hoort bij voor jezelf zorgen, net zo veel als eten, slapen en jezelf wassen. 

Veel plezier met ongegeneerd zalig niets doen!

Reactie plaatsen