Meer voldoening en plezier

Meer voldoening en plezier

Maak kennis met Naomi Rinsampessy, de drijvende kracht achter Njoya: een ambitieuze onderneemster en tevens voormalig CrossFit® en Miss Fitness atleet. Njoya is een organisatie die al ruim 20 jaar actief is in de fitness- en wellness branche. Haar ervaringen als wedstrijdatleet brengt zij mee in diverse evenementen en coachingstrajecten.

Net als iedere andere carrière is ook mijn reis naar de uiteindelijk behaalde titels, niet zonder obstakels verlopen. Veel sociale activiteiten overslaan, tig uren alleen in de gym spenderen, non stop afgewogen maaltijden eten uit de welbekende Tupperware bakjes, mentale schommelingen en onzekerheid door de prestatiedruk die je jezelf oplegt. Je wilt je team van coaches, familieleden en vrienden die dagelijks met je meeleven, natuurlijk niet teleurstellen.

“Wellicht is mijn leefstijl niet herkenbaar, maar een aantal aspecten hebben wij zeker met elkaar gemeen”

– het missen van sociale activiteiten door een ambitieuze carrière;
– de mentale prikkelingen door de technologie met notifications;
– de voorbeeldfunctie en prestatiedruk die je jezelf oplegt;
– onzekerheid en het niet willen teleurstellen van klanten, collega’s, familie en vrienden.

Er zijn momenten geweest dat ik het verschil tussen mentale- en fysieke vermoeidheid niet meer kon onderscheiden, gevolg: overtraining. Er zijn momenten geweest dat mijn focus zo scherp was, dat ik geen idee had wie mijn tegenstanders waren, dat ik het gevoel had alleen de wedstrijd aan het draaien was en dat ik al vele malen het filmpje van de overwinning in mijn hoofd had afgespeeld.

Mijn grootste uitdaging destijds: Het uitvoeren van acties om progressie neer te zetten, maar vooral de dingen te laten om het netto resultaat te boeken EN gelijktijdig wel een sociaal leven te kunnen onderhouden.

Ups and downs

Herken je ook het moment dat je besluit om nu dan toch echt aan je gezondheid te werken, alles om te gooien omdat je het uitstel gedrag zat bent? Op dat moment kun je de hele wereld aan, maar voor hoelang? Het bekende verhaal van een jojo effect, alles of niks, uitgeblust raken omdat je het er niet meer bij kunt hebben, de puf niet hebt om naast de zorg en verantwoordelijkheden voor anderen, ook gezonde keuzes voor jezelf te maken. Er is altijd nog een maandag… maar is dat ook zo?

Ik fix het wel alleen

“Ik kan het wel alleen, ik fix het wel alleen”… herkenbaar? Een zin die ik vaak heb gebruikt… en niet alleen in de vorm van: kijk eens wat ik kan en hoe sterk ik ben… Maar om mezelf moed in te praten. Maar sta eens stil bij de vraag: Wanneer is het de laatste keer geweest dat je er “echt” alleen voor stond?

Als dit, dan dat…

Een glimlach van dankbaarheid verschijnt als ik terugdenk aan de reis die ik heb afgelegd en wat het mij heeft opgeleverd. Ik ben een Nederlands-, Benelux- en Wereldtitel rijker in de Miss Fitness categorie en heb als een van de eerste Nederlandse CrossFit atleten, op de European Regionals (2012) gestaan. Maar we weten allemaal: topsport is van tijdelijke duur en voor de meeste atleten financieel onzeker, so what’s next?

We willen allemaal fit en vitaal ouder worden en we doen er alles aan om er piekfijn uit te zien. Maar hoe zorg je goed voor je lichaam met de vele verleidingen die op je pad komen? Hoe zorgen we voor een positieve mindset, ook wanneer je mentaal even wat kwetsbaarder bent? En stel dat je het voor elkaar hebt gekregen om jouw gewenste figuur of fitheid te bereiken, is dit de finishlijn? Was dat het dan? Je voelt hem al aankomen, what’s next?

Ander perspectief

Het werd tijd om mijn sportcarrière vanuit een ander perspectief te bekijken: de mooie herinneringen, de leermomenten, welke competenties heb ik ontwikkelt en hoe ziet mijn toekomst eruit?

Het gaat niet meer om het “perfecte” fysiek of de beste prestatie op de wedstrijdvloer. Het gaat om de dagelijkse effort, het nemen van jouw verantwoording in goede- en pittige tijden, het bouwen en behouden van een gezonde relatie met voeding, sport, bewegen en ontspanning. Het gaat om de harmonie tussen jouw carrière, gezinsleven en vrije tijd.

Het is een kunst om patronen te herkennen, minder goede patronen te doorbreken en/of te vervangen. We zijn allemaal mensen met gebruiken, gevoelens, sterke kwaliteiten en de nodige aandachtspunt waar nog aan gesleuteld mag worden.

Ik ben van de rollercoaster gaan houden, zonder weerstand, geen groei… zonder dieptepunten, geen hoogtepunten… We mogen dankbaar zijn voor het feit dat we de keuze kunnen maken om te leren, te groeien en een bijdragen kunnen leveren aan de gezondheid van jezelf en anderen.

Balans

Allemaal redenen waarom het tijd is om op een luchtige manier jouw balans op te maken. Staan jouw body & mind in verbinding met elkaar en functioneren deze optimaal? Geef de kwaliteit van jouw leven een boost door jezelf weer op nummer 1 te zetten. Niet 100% van de tijd, maar met 100% focus op de momenten wanneer je jezelf de tijd gunt. Gewoon omdat jouw lichaam en geest dat dik verdienen.

Meer rust in je hoofd, energie in je lichaam en voldoening uit  je werk, zijn essentieel voor een betere harmonie in relatie tot werk, jouw gezinsleven en vrije tijd.

Iedereen verdient een schouderklopje

We zijn allemaal kwetsbaar, willen mentaal en fysiek sterker worden en zelfvertrouwen krijgen. Je doet hard je best, het prachtige kwaliteiten en bewandelt op bepaalde momenten een obstakel race. We verdienen allemaal een vorm van erkenning, een podium, een schouderklopje. Niet alleen bij de finish-line, maar juist onderweg, op de momenten dat niemand kijkt en het allemaal niet gaat zoals je zou willen.

Het delen van mijn passie, het optimaliseren van de vitaliteit van vele mensen en het gezamenlijk vieren van de overwinningen, geven mij meer voeldoening en plezier, dan in mijn eentje een prijs in ontvangst nemen.

Presteren doe je niet alleen, winnen doe je samen!

Reactie plaatsen